Dzień Sybiraka

Druga część obchodów 73. rocznicy wybuchu II wojny światowej odbyła się w poniedziałek 17 września 2012 roku. Przedstawiciele władz i lokalnych stowarzyszeń złożyli kwiaty pod pomnikiem „Sybiraków” na cmentarzu komunalnym w Mielcu.

– Serdeczne Bóg zapłać za to, że raczyliście przyjść na tą przykrą uroczystość, o której jednak musimy pamiętać. O „Dniu Sybiraka” powinny także pamiętać nasze dzieci i wnuki. Nie może też zapomnieć historia o tych 7,5 letnich „wczasach”. Jest nas coraz mniej i ja to rozumiem, ale proszę i błagam: nie zapominajcie o tym pomniku, który przypomina nam o ponad 200-letniej tułaczce i niewoli, z krótkimi chwilami wolości – powiedziała Bronisława Blukot, prezes Związku Sybiraków w Mielcu.

Tegoroczne uroczystości Dnia Sybiraka tradycyjnie już odbyły się przy pomniku na cmentarzu komunalnym w Mielcu. Najpierw miała miejsce okolicznościowa msza święta, po niej przedstawiciele władz o lokalnych stowarzyszeń składali kwiaty.

– Chcielibyśmy, żebyście byli z nami jak najdłużej, bo jesteście żywą lekcją historii. O tej historii trzeba pamiętać nie dlatego, by być pamiętliwym, ale żeby z tej historii wyciągać wnioski na przyszłość. To, co oni przeżyli jest wręcz niewyobrażalne. Wydaje się, że niemożliwym jest by człowiek drugiemu człowiekowi zgotował taki los. My na pewno będziemy pamiętać – podkreślała Alicja Łabęcka, pełnomocnik Związku Sybiraków w Mielcu.